Praktiske råd til borddækning:
Der er ikke noget så smukt som et veldækket festbord.
Dugen skal selvfølgelig være nyvasket og nystrøget, hvis man da ikke vælger en
engangsdug. Dugen skal være så stor, at den hænger 15-20 cm ud over bordkanten. Dugene
udlejer vi naturligvis også , vi har duge i mange farver og størrelser.
Selv om man i dag har langt større frihed med hensyn til farvevalg og bordpynt end man
tidligere havde, og selv om smag jo som bekendt ikke kan diskuteres, så er der dog
alligevel visse retningsregler der bør overholdes.
Duge, servietter, lys og pynt bør matche sammen.
Porcelænet bør være ens (ikke forskellige stel på samme bord).
Glassene bør være af samme type og lige mange til hver kuvert.
Bestikket bør være fremstillet i samme materiale.
Lysestager bør ligeledes være af samme materiale.
Tænk også på de øvrige ting der sættes på bordet, salt, peber, asietter,
askebægere med mere, - at det ikke virker for blandet. Pas i øvrigt på, at
blomsterdekorationerne ikke bliver for høje eller voldsomme, så de tager udsynet fra
gæsterne.
|
Rigtig servering
Der serveres og skænkes altid først for den eller de personer, der er festens
midtpunkt. Hvad enten maden serveres for gæsterne, eller den rækkes fra hånd til hånd,
sker det altid fra venstre mod højre.
Drikkevarerne kommer derimod altid fra højre mod venstre. Brugt
service der ikke længere skal benyttes, bør omgående fjernes, og det sker også fra
højre. Hvis det er muligt er det meget praktisk, at have rådighed over et anretterbord,
hvor man kan stille vin-
flasker, fade og skåle fra sig.
Kuverten
Som midtpunkt spisetallerken, mellemlægsserviet, frokosttallerken, til
højre herfor i rækkefølge - udefra og indefter - mod tallerkenen, kniv til
forret, kniv til hovedret, til venstre for tallerkenen - igen udefra og indefter - gaffel
til forret, gaffel til hovedret, bag tallerkenen dessertske. |
|
Til kuvertbrød, eventuelt tilbehør eller måske blot til affald, stilles øverst til
venstre for servicet, en lille kompottallerken.
Den kolde forret, er normalt anbragt på frokosttallerkenen, og vinen hertil skænket i
det dertil hørende glas - før gæsterne går til bords.
Bruger man dækketallerkener, er disse midtpunktet for opdækningen, og spisetallerkenerne
skal ikke på, før hovedretten skal serveres.
Bestik
Det kan være en god ide at lægge bestikket på inden glassene, idet de ofte fylder
mere end man lige regner med. Vær omhyggelig med, at alt bestik ligger med spidserne bort
fra gæsten, samt at alle knivenes skær vender ind mod tallerkenenes kant.
Glassene
Som grundregel skal glassene altid placeres i den
rækkefølge de skal bruges - fra højre mod venstre. |
|
Der er flere forskellige måder at stille glassene
- enten lige, på skrå eller i en let bue, men rødvinsglasset skal altid stå midt for
kuverten. |
Indgår der øl og snaps, husk at snapseglasset skal stå til højre for ølglasset, og
serveres der mineralvand stilles glasset normalt lidt ovenfor i højre side.
|